Szélvédőmester - Blog

Mitől sérül a szélvédő?

Szinte mindenkivel előfordult már aki autót vezet hogy hall egy nagy koppanást amikor egy kavics felverődik a szélvédőnkre, egy másik autó kereke által és kőfelverődést, sérülést okoz a szélvédőnkön.

A hanghatás hasonló mint amikor egy műanyag flakont üres állapotban összenyomunk. Leggyakoribb eset, amikor autópályán haladunk, és egy apró kavics pattan a szélvédőnkre. A sérülés mértékét meghatározza az autó sebessége, a kavics mérete és súlya, a szélvédő keménysége, a szélvédő dőlésszöge és a szélvédő nagysága. logikus egy nagy dőlésszögű, nagy méretű szélvédő könnyebben sérül, pl egy teherautó szélvédője méretéből és dőlési szögéből adódóan könnyebben elszenvedi a szélvédő sérülést.

Autópályán nem ritka jelenség, amikor a szembejövő autó kerekéből lövi ki a kavicsot, és sérülést okoz a mi szélvédőnkön. Azt tudni kell, hogy a szélvédőnek a karosszériát merevítő funkciója is van ami egy repedéssel könnyen csökkenhet egy kaviccsal való ütközés során. Egy hibátlan szélvédő ellátja a védelmi funkcióját, de ha szélvédőnkön már van egy hosszabb repedés akkor már nem tudja 100%-ban ellátni védelmi funkcióját, de azt is tudni kell, hogy egy közúti rendőri ellenőrzéskor, ez büntetést vonhat maga után.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a szélvédő károk megtérítése csak casco biztosítással lehetséges. Kötelező biztosításra ez nem működik, nem fizet a biztosító.

Azt tapasztalom, hogy az egyre sűrűbben előforduló szélvédő sérülések hátterében a technológia változása miatt az elmúlt 5-10 évben 10-15%-al vékonyodtak a szélvédők vastagsága, az üvegfelületek pedig nőttek, ez miatt egyre nagyobb a szélvédő terhelése, ha pedig sérülés is található a szélvédő felületén, akkor növekszik az autóüveg repedéseinek kockázata.

Ezért fontos, hogy minél hamarább keressünk egy szélvédő javítót és végeztessük el a szélvédő javítást, mert így 100%-ban megakadályozzuk azt, hogy szélvédő cserére kerüljön sor.

Legfontosabb ha egy koppanást hallunk legelőször a szélvédő széleit 5-10 cm sugarú körben vizsgáljuk át mert a szélvédő sérülések a széleken a legveszélyesebbek innen indul el a legkönnyebben a szélvédő repedés.

Végeredményben a szélvédő javítás egy megelőzés a a szélvédő csere elkerülése végett!

Add meg itt a címsor szövegét

Legújabb