Szélvédőmester - Blog

Szélvédő javítás ára

Szélvédő javítás ára

A szélvédő javítás árát több tényező határozza meg.

  1. A sérülés nagysága

  2. A sérülés típusa

  3. A szélvédő melyik részén helyezkedik el, az üveg szélén lévő sérülések a legveszélyesebbek.

  4. Időjárás. Nem mindegy hogy milyen hőmérsékleten keletkezik egy kőfelverődés, az extrém hideg és az extrém meleg növeli a javítás közbeni kockázatot,de ha nincs

  5. megjavítva a szélvédőnk akkor könnyebben tovább reped, ezért nyári nagy melegben kerülni kell a tűző napon a parkolást egy sérült szélvédővel.

  6. A szélvédő felépítése.

A közúti forgalomban használt gépjárművek szélvédője síküvegből készült, de az autógyártók hamar felismerték, hogy ez a fajta üveg típus ütés vagy hirtelen hőmérsékletváltozás hatására vagy ütés hatására  szilánkokra törik, ami veszélyessé tette a közlekedést és gyakran a sofőr sérülését okozta.

A 20 század közepén évek közepén feltalálták a több rétegű biztonsági üveget, ami sokkal   biztonságosabb, mint a síküveg. A több rétegű biztonsági üveg néhány év alatt az egész világon elterjedt és a mai napig is ebből gyártják a forgalomban lévő gépjárművek szélvédőjének 100%-át.

A mai autók szélvédője 3 rétegű üvegből készül. Ezek a szélvédők tartalmaznak egy belső színtelen üveget egy külső színezett üveget és a kettő között egy biztonsági fóliát, ami baleset vagy kőfelverődés esetén nem engedi a szélvédőt apró darabokra, szilánkokra törni.

Az autóinkban található szélvédő tehát több rétegű biztonsági üvegből készült, ami megvéd minket a mindennapokban, de ettől még üveg, ezért több fajta sérülés ki tud alakulni benne. A szélvédő javítás árát alapvetően a szélvédőben létrejött sérülés fajtája, tipusa elhelyezkedése határozza meg.

 

A sérülések típusai

Az első szélvédőben kialakult sérüléseknek több fajtája létezik, de ezek közül csak azok a hibák javíthatóak, amik a külső üvegben keletkeztek. A szélvédő belső üvegén lévő sérülést nem lehet javítani, ilyen akkor fordúl elő mikor ablaktörlö lapát cserénél lecsapodik a fém ablaktörlö kar és a belső üvegen keletkezik a sérülés.Ez javíthatatlan, csak cserélni lehet.  Szélvédő javítás ára több dologtól függ, amiből az egyik, hogy a szélvédőben lévő sérülés javítása mekkora kockázattal jár.

 

A hibák csoportosítás

Köfelverődés:

A kőfelverődés a szélvédő sérülések egyik leggyakoribb fajtája, amiből különböző típusokat különböztetünk meg a szakmában. Minden kőfelverődés más és más kockázatot rejt magában, ezért a szélvédő javítás ára nem fix, mindig az adott sérüléstől függően változik.

Alapvetően 4-5 kavicsfelverődés típust különböztetünk meg. A kőfelverődés lehet…

Repedés mentes:Ezeket a tipusokat nevezzük kagylós sérülésnek, de ezeken belül is lehet 3-4 tipusú kagylós tipusú köfelverödés.A repedés mentes kagylós tipus kockázat mentesen javítható.

Kagylón belüli repedés:

Ebben az esetben a kőfelverődés kagylóján vagy körvonalán belül már egy vagy több mikro repedés keletkezett a szélvédőben, amik hordoznak magukban kockázatot. A szélvédő javítás ára közepesen magas, mert a kockázat növekszik.

Kombinált köfelverődés:

Ebben az esetben kagylón belül és kagylón kivül helyezkedik el a repedés már nagy kockázatot jelentenek a javítás során. A már meglévő repedések bármikor tovább repedhetnek az üvegben lévő feszültség miatt, ezért a szélvédő javítás ára magasabb lehet és ezt még ronthatja ha az üvg szélén helyezkedik el a köfelverődés.

Csillag alakú vagy csík sérülés:

Ezek az úgynevezett csillag vagy vonal alakú sérülések, amiknél nincs kagylója a kavicsfelverődésnek, mert a kő felcsapódása után csak repedések keletkeznek X,Y vagy I formában. Ezek a legveszélyesebb kőfelverődések, mert csak repedésekből állnak. A szélvédő javítás alatt ezek a sérülések bármikor elrepeszthetik a szélvédőt ezért a szélvédő javítás ára ennél a típusú sérülésnél magasabb.

Iker szélvédő sérülés:

Ezek a leveszélyesebb sérülések mivel egy pontban két vagy három sérülés keletkezik, tehát a lényeg az hogy a könek ami okozta a sérülést 2 vagy 3 bütyke volt, nagyon nagy kockázattal jár a javítása.

Repedés:

Ketté kell választani a repedést és a köfelverödést, mert két különbözö javítási technologiával kell megjavítani.

A szélvédő repedés a legtöbb esetben az elhanyagolt kőfelverődésekből alakul ki. Amikor a kavics felpattan, megsérti a szélvédőt és levegőbuborék keletkezik a középső biztonsági fólia és a szélvédő külső része között, amit a lehető legrövidebb időn belül javítani kell.

A szélvédő képes együtt mozogni az autóval, de a kőfelverődés, amit nem javíttatnak meg időben és szakszerű módon elkezd elszennyeződni és megtelni folyadékkal. Az ilyen elhanyagolt sérülésekből a külső-belső hőmérsékletváltozás és az úthibák miatt alakul ki a legtöbb repedés a szélvédőben.

A repedések javíthatósága miatt fontos, hogy hol és milyen formában helyezkednek el a szélvédőben. Több típust különböztetünk meg .

Nyitott csatornás repedés:

A nyitott csatornájú repedésekközepes kockázatot hordoznak. Ezek a repedések V alakban nyitva vannak és feszültség van bennük. A feszültség csökkentése érdekében meg kell fúrni a repedés végét, majd fel kell tölteni szélvédő ragasztóval, a megfurással probáljuk megakadályozni a tovább repedést, tehát egy mesterséges köfelverődés teszünk a repedés végéhez.

Repedés javítás esetén nem számít, hogy a szélvédőben található repedés nyitott vagy zárt csatornájú, mert a szélvédő javítás ára repedés esetén mindig ugyan azon három tényezőtől függ, vagyis..

A repedés hosszától, a feszültség csökkentő fúrás darabszámától és attól, hogy a repedésben van e kőfelverődés vagy nincs.

Felületi sérülés:

A felületi sérülés a szélvédő külső üvegének enyhe sérülése, mikor a felpattanó kavics csak az üveg felszínét sérti meg és kiszakít vagy kipattint belőle egy darabot. Ez magára a szélvédőre tovább repedés szempontjából nem veszélyes, de az ablaktörlő lapátok folyamatosan csíkot fognak húzni akadni fognak benne, amitől egy idő után csíkosra fogják törölni a szélvédőt majd tönkremennek.

A felületi sérülések javítása esetén kitakarítjuk a sérülést egy karbid fúróval és lezárjuk azt egy  fedőgyantával. Ezt követően a javított sérülést egy karcmentes penge segítségével síkba hozzuk a szélvédővel majd felpolírozzuk azt.

Az elvégzett javítás után a felületi sérülés szinte láthatatlan lesz és nem fog akadni benne többet az ablaktörlő lapátja. A szélvédő javítás ára ennél a típusú sérülésnél a legalacsonyabb.

Szélvédő karcok:

A szélvédőben gyakrabban keletkeznek karcolások, mint az oldalsó vagy a hátsó üvegben, mert ezek kevésbé vannak igénybe véve és anyagukban keményebb üvegből készültek, ezért nehezebben és ritkábban karcolódnak meg, mint a szélvédő.

Összekarcolhatja a szélvédőt a hibás vagy elhasználódott ablaktörlő lapát, a szakszerűtlen autómosás, a jégkaparó használata.A jégkaparót semmilyen setben nem ajánlom mert a szélvédőn lévő por a jégkaparás közben össze karcolja szélvédőt, legjobb megoldás a jégoldó spray.

A szélvédőben lévő karcolások polírozással eltüntethetők, de az eljárás nem minden esetben költséghatékony. Ha a karcolás olyan mély, hogy az ember körme beleakad, akkor már nem érdemes foglalkozni a javítással, arról nem is beszélve, hogy a polirozással veszitünk az üveg vastagságából és fénytörés keletkezik, ezt épület üvegeknél ajánlom a szélvédő polirozást.

A szélvédő polírozását leginkább akkor érdemes elvégeztetni, ha az autónkban lévő szélvédő cseréje több százezres tétel vagy olyan autóról van szó, amihez csak nagyon drágán vagy egyáltalán nem lehet beszerezni szélvédőt, mint például egyes veterán autók.

 

Szélvédő javítás ára összefoglalva:

1. Szélvédő sérülés tipusa.

2. Sérülés tipus javítási kozkázata.

3. Felhasznált anyag tipusa viszkozitása

4. Sérülés elhelyezkedése.

 

Az árak aloldalon tud tájékozódni a pontos árakról.

Ne késlekedjen a szélvédő javítással hívja a szélvédő mestert. 

+3630 742 5000
Legújabb